Eleccions 20N: Informa’t abans de decidir

TIPUS DE VOT
Votar
– Vots vàlids
· Vots a candidatures
· Vots en blanc
– Vots nuls (no vàlids)

No votar

VOT EN BLANC

Es vota en blanc quan no s’introdueix cap papereta en el sobre.

Què significa votar en blanc? Com s’interpreta el vot en blanc?

No hi ha una interpretació dels vots establerta per llei.
No obstant això, els/les polítics/ques, les persones expertes en l’anàlisi electoral i els mitjans de comunicació solen interpretar-los com a vots amb algun component de “protesta” que contindrien missatges del tipus: “vull exercir el meu dret a votar, però no hi ha cap partit que em convenci”, “no m’agraden els partits, però no vull renunciar a participar”, etc.

Quines implicacions té votar en blanc per al conjunt del resultat electoral?

Són vàlids, es comptabilitzen però no opten a cap escó. S’utilitza per calcular els vots mínims que ha de tenir un partit per optar a escons, és a dir, el 3% del total de vots emesos i vàlids (vots a candidatura i vots en blanc).

VOT NUL

Es consideren vots nuls els que s’emeten en un sobre o papereta diferents als socials, els sobres amb diverses paperetes de diferents candidatures (en les eleccions al Congrés), les paperetes trencades o esquinçades i les paperetes sense sobre. Si en la papereta s’afegeixen llegendes o expressions, es ratllen noms, o s’altera l’ordre dels/les candidats/es, també es comptabilitza com a vot nul.

Quines implicacions tenen els vots nuls en els resultats?

No es comptabilitzen a l’hora de realitzar el repartiment d’escons.

Quina interpretació té el vot nul?

Solen interpretar-se com a actes esporàdics de “expressivitat” de votants que escriuen anotacions o missatges en les paperetes.
Si augmentés molt podria tenir una lectura més política com a acte de protesta, sempre que hi hagi una consigna prèvia clara a la qual atribuir aquesta interpretació.

ABSTENCIÓ

El vot a Espanya és voluntari, per tant hi ha gent que no exerceix aquest dret.

Quina interpretació té l’abstenció?

No hi ha una única interpretació. Cada elector té una motivació diferent per no votar: desinterès, rebuig, protesta… També hi ha electors/es que no poden anar a votar perquè no estan en el seu lloc de residència o tenen una malaltia o perquè no van poder sol·licitar el vot per correu.

A qui beneficia l’abstenció?

L’abstenció no es té en compte per dur a terme el repartiment d’escons, ja que aquest es duu a terme tenint en compte únicament els vots vàlids de les candidatures que superen la barrera electoral.
No beneficia ni perjudica automàticament a cap partit en concret: tot depèn del perfil dels electors abstencionistes en cada convocatòria electoral.

Descarregar  AQUI aquest document amb més informació.

Assemblea Ripollet / Assemblea Cerdanyola

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s